APA ITU KHALL?
KHALL merupakan istilah dalam Bahasa Arab yang bermaksud suatu bahan daripada buah-buahan seperti tamar ( kurma ), epal, anggur, dan tin ( fig ) yang disimpan atau diperam dalam jangka masa tertentu. Ia bertukar dalam beberapa bentuk seperti:
Khall yang dihasilkan oleh MB Global Marketing ini diperbuat daripada buah tamar. Ia merupakan satu bentuk minuman kesihatan badan yang dicampur dengan habbatus sauda', kismis di mana ia penting bagi mencapai kesihatan dan penyembuhan yang maksimum.
KENAPA KHALL DIPERLUKAN OLEH TUBUH BADAN?
KHALL dapat memotong lemak, kolestrol, asid-asid yang tidak diperlukan oleh badan ( menstabilkan asid di dalam badan ), garam yang berlebihan yang membawa pelbagai penyakit berbahaya. Ia juga kaya dengan kandungan potassium bagi membantu mengekalkan keremajaan dan kaya dengan vitamin seperti vitamin C, E, B1, B6, beta-karotena dan vitamin P ( bioflavonoid ).
PENJAGAAN BADAN SECARA SEMULAJADI
KHALL dapat membantu serta mengawal dan mengimbangkan berat badan ( obesiti ). Di samping itu, ia dapat mempercepatkan proses awet muda, badan yang cantik, keremajaan kulit di muka, melambatkan proses penuaan dan membuang lemak di perut. Ia juga membuatkan kulit kelihatan sihat, melegakan kulit yang kelihatan terbakar terutamanya di muka, tangan dan bintik-bintik hitam di kulit muka.
Selain itu, KHALL juga dapat membantu membuangkan kolestrol dan lemak di dalam badan terutamanya pada sistem usus di perut, lemak di saluran jantung dan buah pinggang, membaiki fungsi buah pinggang dan lemak yang berlebihan yang boleh membawa pelbagai penyakit dengan cara memulihkan sel-sel organ badan.
KHALL DAN MADU
Produk KHALL keluaran MB Global Marketing turut dicampur dengan madu. Ianya dapat mempercepatkan tindakbalas kesihatan badan serta penyembuhan pelbagai penyakit. Madu lebah juga adalah merupakan penawar yang diturunkan oleh wahyu.
Ia merupakan bahan yang menyerupai susu yang dikeluarkan oleh lebah-lebah pekerja mudanya melalui mulutnya setelah memakan debunga dan manisan bunga di dalam sarangnya. Warnanya kekuning-kuningan atau pun keputihan-keputihan, berasa agak masam dan sangat kaya dengan zat-zat makanan. Madu juga mempunyai kelebihan dan fungsi-fungsinya yang tersendiri di mana ia juga dapat mengelakkan dari sebarang penyakit bagi pengamal madu. FIRMAN ALLAH SWT yang bermaksud:
Kemudian makanlah dari tiap-tiap ( macam ) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan ( bagimu ).Dari perut lebah itu keluarlah minuman (madu) yang bermacam warnanya, di dalam terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. (Al-Nahl:69)
Tidak menghairankan bahawa dengan memakan madu secara tetap:
- Bayi atau kanak-kanak dapat membesar menjadi manusia yang kuat dan sihat.
- Orang-orang dewasa kelihatan muda dan kuat.
- Orang-orang tua hidup gembira dan lebih lama.
MADU BUKAN SEJENIS UBAT
Madu ialah sejenis khasiat makanan semulajadi yang baik bagi kesihatan. Ia bukanlah sejenis ubat maka ia tidak mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini seperti yang biasanya terdapat pada ubat. Madu merupakan:
- Penggalak makanan.
- Pembantu menentukan penghadaman yang sempurna.
- Bahan anti-lemah semangat.
- Peransang terbitan hormon.
- Pembantu memulihkan fungsi alat kelamin.
- Pembantu menyeimbangkan tekanan darah.
- Pembantu mempercepatkan metabolisme.
- Sejenis antibiotik.
- Membantu mencegah penyakit dan jangkitan.
- Baik untuk kesihatan kulit.
- Sejenis agen yang memperlambatkan proses penuaan.
KEBAIKAN MADU
- Dapat mengurangkan paras kolestrol ( lemak ).
- Dapat mengurangkan tekanan darah tinggi.
- Mengurangkan kemungkinan serangan penyakit jantung.
- Mengurangkan masalah putus haid ( menopaus ).
- Boleh mengurangkan sakit-sakit masa datang haid.
- Membantu mengurangkan penyakit lelah.
- Boleh membantu lelaki yang hilang tenaga.
- membantu memperlahankan proses penuaan dalam badan dan otak.
- mengatasi sumber kanser, radikal bebas dan penyakit.
- Kaya dengan vitamin dan mineral .
- pemusnahan radikal bebas yang menyebabkan penuaan sel.
- penting untuk memperkaya bekalan darah seorang ibu.
- mencegah masalah sembelit yang juga mencegah pembentukan buasir yang sakit.
Buah kurma atau dalam bahasa Arab, tamar adalah dari jenis palm seperti kelapa sawit sementara buahnya bertangkai seperti buah pinang. Kurma mengandungi khasiat pemakanan yang tinggi seperti kismis dan aprikot kering. Antaranya kurma kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A dan C serta zat galian seperti besi, kalsium, sodium dan potasium. Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 2 %, serat hampir 4 % manakala kandungan gulanya 50 hingga 57 % glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap badan adalah serta merta. Gula di dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam badan. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap badan sebagai tenaga.
Antara kurma yang terkenal ialah kurma Mekkah dan Madinah yang dikatakan mempunyai berpuluh-puluh jenis. Dikalangan penduduk di negara-negara Arab kurma adalah makanan utama mereka, malah dikalangan orang kita juga kurma sudah menjadi bahan makanan yang digemari. Selain rasanya yang manis dan tahan lama serta tidak perlu dimasak, kurma juga mempunyai khasiat yang banyak dan menjadi makanan utama Baginda Rasulullah S.A.W. Antara hadis lain yang menyatakan kelebihan buah kurma :
Maksudnya : Daripada Adiy bin Hatim, ia berkata : Saya mendengar Rasulullah s.a.w bersabda : Hindarilah api neraka walaupun (dengan memberi sedekah) sebelah buah kurma.
Hadis ini menerangkan kemuliaan buah kurma, iaitu walaupun dengan hanya kita bersedekah sebelah buah kurma kita terhindar daripada api neraka.
Jadi bagi orang-orang yang mementingkan kesihatan mereka agar sentiasa dapat dijaga dengan baik, buah kurma adalah amat sesuai dijadikan sebagai salah satu makanan harian mereka khususnya di waktu pagi sebelum memulakan sebarang tugas harian. Khasiat kurma juga adalah sesuai dan baik bagi pertumbuhan kanak-kanak.
KEBAIKAN KURMA
- Mencegah penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis..
- Amat penting untuk memberi tenaga dan membaiki bahan buangan.
- Sebagai makanan pencuci perut.
- Berkhasiat tingi dalam rawatan sembelit di mana bahan-bahan yang diperoleh daripadanya meransang pergerakan usus yang perlahan.
- Baik untuk rawatan kelemahan seks.
- Baik untuk meredakan tekanan darah tinggi.
- Meransang dan memudahkan kehamilan.
- Meningkatkan kecerdasan minda dan membantu proses tumbesaran kanak-kanak.
- Mencegah lemah otot, lesu, barah usus besar dan sengal-sengal badan.
- Berkesan meningkatkan dan membaikpulih kadar hormone.
- meningkatkan estrogen dalam badan yang mengaktifkan kolagen dalam kulit.
- menganjalkan kulit yang telah melendut
- menegangkan dan menghaluskan struktur kulit
- mengurangkan garis-garis halus
- mencerahkan kulit dari dalam dan meratakan warna kulit
- menyihatkan kulit yang tidak bermaya agar kembali berseri
- menghaluskan liang roma dan mengurangkan minyak
- melembutkan kulit kasar dan kering
- merawat jerawat dari dalam
- mencegah pertumbuhan jerawat muka dan badan
- mencerahkan dan menghilangkan lebam bawah mata
- melambatkan proses penuaan secara berkesan
- menambahkan kesegaran, tenaga dan meingkatkan kadar libido (ketahanan)
- mencegah dan mengurangkan penyakit migrain
- membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, arteriosclerosis, sesudah menopos dan osteophorosis
- mengurangkan penyakit diabetis dan tekanan darah tinggi
- mengurangkan penyakit yang berkaitan dengan mata seperti katarak, kornea, rabun jauh dan lain-lain
- menghalang mood swing akibat kekurangan estrogen dalam tubuh
Habbatus sauda' atau jintan hitam atau bahasa ilmiahnya Nigella Sativa merupakan sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasan Mediteranean dan beriklim gurun. Fungsi habbatus sauda' adalah untuk kecerdasan minda. Dalil mengenai kebaikan habbatus sauda' terlalu banyak diantaranya sabda Rasullullah s.a.w dalam hadis sahih diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim, baginda s.a.w bersabda: Daripada hadis Abi Salamah (r.d) bahawasanya Rasullullah s.a.w bersabda:
hendaklah kamu mengambil habbatus sauda' ini kerana ianya penyembuh bagi setiap penyakit melainkan mati.
hendaklah kamu mengambil habbatus sauda' ini kerana ianya penyembuh bagi setiap penyakit melainkan mati.
Di dalam habbatus sauda' terdapat beberapa zat salah satu daripadanya ialah saponin di mana ia berfungsi sebagai sumber antibakteria dan antivirus, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, mengurangkan kadar gula di dalam darah dan mengurangi penggumpulan darah.
FUNGSI HABBATUS SAUDA'
- Meneutralkan racun dalam tubuh
Racun dapat mengganggu metabolisme dan mengurangi fungsi organ penting seperti paru-paru,hati dan otak, dengan adanya Habbatus sauda' ia dapat meneutralkan racun dan membersihkan racun tubuh kerana ia mengandungi saponin. - Mengatasi gangguan tidur dan tekanan
Saponin yang terdapat dalam habbatus sauda' mempunyai fungsi sebagai kortikosteroid yang dapat mempengaruhi metabolisme karbohidrat, protein dan lemak serta mempengaruhi fungsi jantung, ginjal, otot dan saraf. Saponin dapat membantu mereka yang mempunyai gangguan tidur dan tekanan. - Memperbaiki saluran pencernaan dan sebagai antibakteria
Habbatus sauda mempunyai minyak atsiri dan volatil yang telah diketahui kelebihannya untuk memperbaiki saluran pencernaan. Minyak dari habbatus sauda' mampu membunuh strainbacteria V Colera dan E-Coli jika dibandingkan dengan antibiotic Ampicillin dan Tetracillin. - Meningkatkan daya ingatan
Dengan kandungan asam linoleat ( omega 6 ) dan asam linolinat ( omega 3 ), habbatus sauda'merupakan nutrisi bagi sel otak yang berguna untuk meningkatkan daya ingatan dan kecerdasan minda. Habbatus sauda' juga dapat memperbaiki peredaran darah ke otak dan sangat sesuai diberikan kepada usia pertumbuhan.
- melambatkan proses penuaan sel;
- mencegah kencing manis dan lelah;
- Pencegahan barah payudara dan rahim
- membasmi kuman yang mengakibatkan bau yang tidak selesa pada faraj;
- Merawat otot-otot dalam faraj
- Mengawal lendir dan lelehan faraj
- Mengecutkan semula tisu-tisu
- Menegang dan mencantikkan kulit
- memberikan penglihatan yang jelas kerana ia dapat mengecutkan tisu-tisu mata;
- membantu menguatkan gigi dan tulang;
- mengekalkan kebersihan mulut;
- mengekal dan mengawal keseimbangan lembapan kulit;
- membantu merawat penyakit ulser;
- mempunyai serat makanan yang tinggi.
- Vitamin, zat galian serta karbohidrat dan protein boleh membantu memberi kesihatan yang baik.
Merupakan sejenis protein yang bermolekul makro. Kolagen sangat penting untuk memelihara keremajaan dan keanjalan kulit. Kolagen terdapat dalam kulit, tulang dan gigi.
Isoflavone merupakan bahan utama dalam ekstrak protein soya, struktur molekulnya hampir sama kepada estradiol, iaitu sejenis estrogen yang dirembeskan oleh tubuh manusia. Ia merupakan sejenis phytoestrogen (estrogen tumbuhan) yang memainkan peranan penting dalam memelihara kesihatan tubuh wanita. Fungsi utamanya seperti:
Isoflavone merupakan bahan utama dalam ekstrak protein soya, struktur molekulnya hampir sama kepada estradiol, iaitu sejenis estrogen yang dirembeskan oleh tubuh manusia. Ia merupakan sejenis phytoestrogen (estrogen tumbuhan) yang memainkan peranan penting dalam memelihara kesihatan tubuh wanita. Fungsi utamanya seperti:
- Memperbaiki kerosakan kulit.
- Anti penuaan.
- Memperbaiki masalah gangguan haid.
- Melegakan sindrom menopaus (putus haid).
- Mencegah osteoporosis ( pereputan tulang ).
- Mencegah penyakit kardiovaskular dan servaskular ( otot dan saraf ).
- Mencegah kanser payudara.
- Meningkatkan kualiti kehidupan seks.
FUNGSI-FUNGSI KOLAGEN
- Mengekalkan kelembapan dan mencegah kedutan
Kolagen merupakan komponen utama dalam kulit kita. Lebih dari 71% protein dalam sel-sel kulit terdiri dari kolagen, di mana berkait rapat dengan pertumbuhan, pemulihan dan nutrisi kulit. Sebagai tambahan, kolagen mempertingkatkan penghasilan sel-sel baru, membantu memelihara keremajaan kulit, melembutkan dan membuat kulit lebih bercahaya. Kolagen juga efektif untuk menghilangkan kedutan dan mencegah proses penuaan. - Memulihkan masalah kulit
Apabila kolagen disuntikkan ke dalam kulit yang terluka,maka ia akan menstimulasikan pertumbuhan sel-sel kulit baru dan menyediakan perlindungan ke kulit. Kolagen sangat efektif untuk memulihkan masalah kulit seperti parut, pengecutan epithelium, kedutan dan garis-garis halus. - Mencantikkan dan menyuburkan rambut
Nutrisi dalam kulit kepala sangat penting untuk memelihara kesihatan rambut. Kandungan kolagen dalam lapisan korium merupakan bekalan nutrisi kepada epidermis serta rambut dan kuku. Kekurangan kolagen dapat menyebabkan rambut kelihatan kering dan bercabang, kuku ,menjadi kusam dan mudah pecah. - Menegangkan payudara
Kesan kolagen untuk menegangkan payudara sudah pun diketahui umum. Payudara sebenarnya terbentuk oleh jaringan-jaringan penyambung dan kumpulan lemak, yang merupakan peranan sebagai penyokong bagi pembentukkan payudara. Kolagen merupakan komponen utama dari jaringan-jaringan penyambung dan bertindak dengan protein polisakarida untuk membentuk satu jaringan yang kuat untuk menyokong dan menegangkan payudara agar cantik dan menawan. - Melangsingkan badan ketika tidur
Pembakaran lemak adalah proses yang diperlukan untuk melangsingkan badan. Kolagen hidrolisis dapat meningkatkan proses pembakaran lemak, tetapi harus dijalankan dalam keadaan tidur. Dengan mengambil kolagen hidrolisis, anda dapat melangsingkan badan semasa tidur. - Menguatkan tulang
Penyatuan kolagen yang secukupnya adalah penting untuk membentuk kerangka tulang yang kuat. Oleh itu,kolagen juga dikenali sebagai kerangka tulang. Masalah osteoporosis dan kekejangan kaki adalah berpunca dari kehilangan kolagen yang membentuk 80% daripada jumlah kepadatan tulang sedangkan kehilangan kalsium, magnesium dan fosforus hanya 20%. Pengambilan kalsium tambahan sebenarnya tidak dapat menangani masalah tersebut. Hanya dengan pengambilan kolagen yang mencukupi dapat mengembalikan kepadatan tulang yang normal, dan juga dapat memperlambatkan osteoporosis. - Mencerahkan kulit dan mengurangkan pigmen
Kolagen dapat merapatkan sel-sel dan mempercepatkan pembentukan sel-sel baru. Dengan fungsi ini, secara efektif dapat mencegah pengumpulan pigmen dan racun, membantu mencerahkan kulit dan mengurangkan pigmentasi. - Melambatkan proses penuaan kulit
Kolagen penting untuk memelihara kecantikan dan keceriaan kulit. Gejala-gejala penuaan secara wajar semakin ketara apabila usia meningkat kerana kandungan kolagen dalam kulit semakin berkurang dan kulit yang mengalami kekurangan air akan mengakibatkan kulit kering dan kusam.
APA ITU KISMIS?
Kismis atau dipanggil zabib dalam bahasa Arab, Raullullah s.a.w bersabda: Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan, menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih.
Kismis adalah satu gula-gula asli ciptaan Allah SWT. Ia adalah sejenis buah-buahan kering yang paling berkhasiat di dunia dan berasal daripada buah anggur yang menjalani proses penyahhidratan sama ada mengguna matahari atau ketuhar. Akibat proses penyahidratan saiz kismis menjadi lebih kecil iaitu hanya separuh duit syiling lima sen. Ia tidak mengandungi kolestrol atau lemak serta rendah kandungan garam. Ia membekalkan tubuh badan dengan banyak vitamin dan mineral yang penting seperti zat besi, potassium, magnesium, kalsium dan vitamin B1, B3 dan B6. Zat besi adalah penting untuk pembinaan darah bagi pengangkutan oksigen ke otak ke seluruh badan. Kismis juga merupakan serat yang baik yang kaya dengan agen anti-oksida (anti-penuaan). Kismis mengandungi 70% fruktosa (suatu bentuk gula ringkas yang asli) yang dapat dihadamkan dengan cepat untuk tenaga segera. Ianya sangat sesuai terutama bagi mereka yang menggunakan banyak tenaga untuk berfikir seperti guru dan pelajar.
Kismis atau dipanggil zabib dalam bahasa Arab, Raullullah s.a.w bersabda: Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan, menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih.
Kismis adalah satu gula-gula asli ciptaan Allah SWT. Ia adalah sejenis buah-buahan kering yang paling berkhasiat di dunia dan berasal daripada buah anggur yang menjalani proses penyahhidratan sama ada mengguna matahari atau ketuhar. Akibat proses penyahidratan saiz kismis menjadi lebih kecil iaitu hanya separuh duit syiling lima sen. Ia tidak mengandungi kolestrol atau lemak serta rendah kandungan garam. Ia membekalkan tubuh badan dengan banyak vitamin dan mineral yang penting seperti zat besi, potassium, magnesium, kalsium dan vitamin B1, B3 dan B6. Zat besi adalah penting untuk pembinaan darah bagi pengangkutan oksigen ke otak ke seluruh badan. Kismis juga merupakan serat yang baik yang kaya dengan agen anti-oksida (anti-penuaan). Kismis mengandungi 70% fruktosa (suatu bentuk gula ringkas yang asli) yang dapat dihadamkan dengan cepat untuk tenaga segera. Ianya sangat sesuai terutama bagi mereka yang menggunakan banyak tenaga untuk berfikir seperti guru dan pelajar.
FUNGSI KISMIS
- Menyihatkan badan.
- Mencantikkan rupa.
- Menguatkan saraf.
- Menghilangkan letih.
- Dapat menguatkan jantung.
- Menghilangkan penyakit.
- Menghilangkan panas.
- Memulihkan kesihatan jiwa.
- Melindungi tubuh daripada jangkitan kuman.
- Untuk anak-anak menguatkan daya ingatan, malas belajar, degil dan meningkatkan kecerdasan.
- Sangat baik untuk diamalkan oleh ibu-ibu yang hamil
APA ITU PEGAGA?
Pegaga atau nama saintifiknya centella asiatica/hydocotyle asiatica ialah sejenis ulaman popular orang melayu. Ia mudah tumbuh di kawasan tanah yang subur, agak lembab dan bersaliran baik. Ia membiak melalui pecahan anak. Tumbuhan menjalar yang tumbuh pada tanah yang agak lembab ini pada asalnya dimakan sebagai ulam untuk menambahkan selera makan kerana daunnya yang wangi.
KHASIAT PEGAGA
- Dapat mengembalikan kesihatan diri.
- Membantu mengurangkan simptom yang disebabkan oleh tekanan.
- Menambahkan kekuatan fizikal dan mental.
- Mengurangkan tekanan darah tinggi.
- Mencegah nyanyuk.
- Melambatkan proses penuaan.
- Menyegarkan badan.
- Merawat pitam.
- Mengurangkan berat badan.
- Awet muda.
- Rawatan lepas bersalin
APA ITU SIREH ?
Daun sireh atau Piper Betle mengandungi pati minyak yang bahan utamanya ialah cuginol dan kavikol. Ia merupakan sejenis tumbuhan memanjat (boleh mencapai ketinggian 10-15 kaki) yang boleh membiak melaui keratan batang dan anak yang akan tumbuh dari batangnya yang akan merayap ditanah. Sirih juga boleh diminum airnya.
KHASIAT DAUN SIREH
- Membantu menengangkan otot tisu dalaman vagina.
- Membunuh bakteria,kuman atau kulat.
- Mengatasi masalah penyakit malaria,sakit sendi,gout dan di percayai boleh merawat kanser dan penyakit jantung.
- Mengurangkan kesan penyakit ulser,demam, batuk, kembung perut, bengkak,luka, bisul,angin pasang, hidung berdarah dan resdung.
- Terbukti secara saintifik mengandungi minyak sari (kadinen,karvakol) ini digunakan untuk mengubat penyakit-penyakit seperti keputihan, nafas berbau, badan berbau,batuk,radang selaput lendir mata,jantung berdebar-debar, kemurungan,demam selepas bersalin, air susu terlampau banyak dan sariawan.
Manggis atau nama saintifiknya Garcinia Mangostana adalah pokok tropika malar hijau dan dipercayai berasal dari Kepulauan Sunda dan Maluku. Pokok manggis boleh tumbuh dari 7 hingga 25 meter dan menghasilkan buah berwarna ungu pekat yang boleh dimakan. Terdapat satu bahan di dalam buah manggis yang dikenali sebagai xantona iaitu suatu bahan yang aktif yang dapat membantu pelbagai masalah penyakit.
KHASIAT MANGGIS
- Dapat membantu masalah alergi, resdung, dan lelah.
- Membantu masalah penyakit kulit seperti eczema ( peradangan kulit tangan ), gatal-gatal, psoriasis ( proses penggantian kulit yang terlalu cepat ), seborrhoea ( peradangan kulit bahagian atas ) dan jangkitan kulat.
- Mengubati luka-luka yang biasa pada mulut, melecur dan selepas pembedahan.
Membantu masalah penyakit darah tinggi, kencing manis, lebihan kolestrol, keletihan, kekurangan darah, ulser, gastrik dan saluran usus yang bengkak.
APA ITU ROZEL ?
Merupakan sejenis tumbuhan yang mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi. Rozel sangat berkhasiat untuk segenap lapisan umur khususnya untuk proses penjagaan kesihatan dan sebagai pencegah dari sebarang jangkitan kuman atau virus yang menyerang tubuh manusia.
KHASIAT ROZEL
- Mengubati penyakit kulit, menghaluskan kulit dan memperlambatkan proses penuaan.
- Mencegah penyakit kronik kerana ia menghadkan kerosakan yang dilakukan oleh radikal bebas ( Rozel kaya dengan anti oksidan ).
- Baik untuk mereka yang sering menghadapi masalah selesema dan berfungsi sebagai pemakanan kesihatan yang utama kepada mereka yang menghadapi masalah demam panas.
- Membantu meningkatkan daya tahan tubuh.
- Mengatasi hipertensi ( tekanan darah tinggi ).
- Membantu proses pencernaan dan mencegah kekurangan vitamin C.
- Mencegah peradangan pada saluran kencing dan pembetukan batu ginjal.
- Mengandungi flavonoid yang berfungsi sebagai antibiotic pembunuh bakteria penyebab penyakit serta penyaring racun dalam tubuh.
- Melancarkan peredaran darah.
- Menurunkan tingkat penggumpulan lemak di hati.
- Mengubati pening kepala dan migraine.
- Menghilangkan penyakit sakit-sakit badan.
- Dapat mengurangi risiko osteoporosis.
Minyak kelapa dara adalah minyak yang dihasilkan dari buah kelapa 'organik' yang segar (bukan dari kopra) dengan kaedah yang tidak melibatkan penggunaan sebarang bahan kimia, suhu yang tinggi, tidak terhidrogen walaupun sebahagian, tidak juga menggunakan sebarang bahan pencair (solvent) untuk mendapatkan hasil yang tinggi. Ia mengandungi lauric acid yang tinggi sekitar 50-57%,dan capric acid sekitar 6-7%. Tidak mengandungi transfatty acid kerana ia tidak melalui proses penghidrogenan.
KEUPAYAAN PENYEMBUHAN DENGAN MINYAK KELAPA DARA
|
|
No comments:
Post a Comment